Äventyr, barn, Familj, Resor, Sydafrika

Upington- den sista utposten

14 april, 2015
SALLY OCH ELEFANTERNA

Upington – Norra Sydafrikas oas kallas det. Tack vare att Orange River flyter fram genom staden gör den området väldigt bördigt. Här odlas massor av frukt och vindruvor. Så efter att ha kört 50 mil i öken möts vi av en grönskande oas med massor av vin odlingar och gårdar. Vem hade trott att man kunde odla vin i Kalahariöknen. Jag är ingen vinkännare, men tycker att vinerna från Orange River distriktet smakar mycket bra. Det är Sydafrikas fjärde största vindistrikt och det utmärker sig genom att man odlar druvorna med hjälp av ett system av gallerverk som skapar olika mikroklimat och låter druvorna mogna undan från det direkta solljuset, som annars skulle få allt att skrumpna ihop. När man dricker vin på restaurangerna här kan man antingen köpa ett glas för ca 20 kr eller en hel flaska för ca 35kr. Vad som är extra roligt är att man kan ta både vinet och maten som doggybag om man inte orkar äta upp eller dricka upp allt.

Upington är annars mycket tråkig. Det är den sista staden med bensinmack på många många mil, och det märks väldigt tydligt. Här stannar man för att proviantera och tanka innan man kör vidare till Kgalagadi eller Namibia. Restaurangutbudet är tyvärr väldigt väldigt dåligt. Vi besökte tre av stans populäraste restauranger och alla tre gångerna skickade vi tillbaka maten då den var för dålig. Men på det stället där vi valde att bo, Aqua Viva fanns det en fantastisk trädgård med utsikt över floden. Så vi valde istället att grilla, eller bariia som man säger här, i trädgården. Vilket gav oss mycket bättre mat, en utsikt och solnedgång att dö för och en stjärnhimmel som bjöd på ett vackert skådespel.

Natten innan vi kom till Upington bodde vi på en russinfarm några mil utanför staden. Väldigt mysigt, grönt och lummigt. De hade ett helt gäng med husdjur, bl. a. en liten apa och en surikatfamilj. Det är så härligt att se Sally när det är djur i närheten. Hon älskar att klappa dem, oavsett om det är en hund eller en apa. Men ibland skrämmer hon dem då hon oftast skriker av förtjusning. Apan verkade hon tycka var väldigt roligt. Han studsade runt omkring som en gummiboll och var inte det minsta blyg, samtidigt som Sally gallskrek…av förtjusning.

SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA SALLY OCH ELEFANTERNA SALLY OCH ELEFANTERNA bild 4(65)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply