Äventyr, Barn, Resor, Sydafrika

Kgalagadi

22 april, 2015
Sally och elefanterna
På gränsen mellan Sydafrika, Botswana och Namibia ligger en mindre känd national park, Kgalagadi Transfrontier nationalpark. Det som är speciellt med denna parken är att det är gott om kattdjur. De lejon som finns här är unika för området, Kalaharilejon. Det som främst särskiljer dem från vanliga lejon är hanens man, som är svart.
Vi bestämde oss för att spendera fyra dygn i parken i hopp om att ha tur och få se dessa vackra lejon. För även om det finns runt 400 lejon, ca 300 leoparder och ca 200 geparder så är de utspridda på en yta stor som Skåne och Blekinge tillsammans, så det är inte som att köra på safari i Kolmården.
Kalahariöknen så här års var helt fantastiskt vacker. Det har precis regnat en del så den röda jorden är prydd med grönska och vackra gula blommor. Dessutom är det inte så stekande varmt som det annars är här.
Störst chans att se djur har man på morgonen och på kvällen. Så varje morgon och kväll packade vi ihop vårt taktält och åkte på några timmars safari. Morgnarna var det som gav mest utdelning. Vi såg massor av lejon, bl.a . en jättevacker lejonhane med den typiska svarta manen som är utmärkande för lejonen här. När vi såg honom lunkade han omkring en bit från vägen och vrålade. Jag har aldrig sett och hört ett lejon vråla på så nära håll, vilka lungor de har. Man ryser i hela kroppen när man hör det. Dessutom lyckades vi vara helt ensamma med en leopard som var på jakt efter något. Jag har bara sett leopard en gång tidigare, på väldigt långt håll, så det här var nog en av de bästa naturupplevelse jag någonsin haft. Den var så otroligt vacker och denna päls! Vi såg också en gepardfamilj som försökte jaga en springbock, men de lyckades inte. Men det var riktigt coolt att få se världens snabbaste djur in action. Utdelningen på kattdjur var det verkligen inte fel på, vi hade en enorm tur som lyckades se alla dessa fina katter. Dessutom var det en väldigt härliga upplevelser då vi ytterst sällan behövde trängas med andra turister. Detta gav verkligen oss möjlighet att följa djuren utan att störa dem.
Fyra dagars campande kan slita, även på de mest erfarna camparna. Det är inte alltid en dans på rosor att åka på safari med en baby. Ibland händer det olyckor. Som när Sally bestämmer sig för att lägga en rejäl laddning som sprätter utanför blöjan i mitt knä. Både jag och Sally är nerbajsade. Då kan jag komma på en miljon andra ställen jag hellre varit på än i en varm bil, i Kalahariöknen, med lejon utanför. Det finns bara några få picknickplatser att stanna på i parken. Ingen av dem är inhägnade, så vi håller ständigt koll på varandras ryggar. Men naturupplevelsen blir desto större. Glad i hågen över att lyckats byta en rejäl blöja utan att kladda ner bilsätet, traskar jag till toaletterna för att göra mig av med avfallet. Jag har bra koll på att det inte är några lejon i närheten och plötslig kommer det en orm, 2 meter framför min moderiktiga Crocs. Jag ser direkt att detta är en Puffadder, som står för flest dödliga ormbett i Afrika. Jag blir helt knäsvag och backar försiktigt tillbaka, medan ormen lugnt och samlat slingrar sig vidare med siktet inställt på buskarna intill. Även om jag är väldigt rädd för ormar kan jag ändå på något sätt faktiskt bli fascinerad över dess lugn. Precis som alla andra djur, så är den inte intresserad av att skada mig, så vidare jag inte utgör ett hot för den. Den vill bara fortsätta med sitt. Efter att den värsta chocken hade lagt sig, lagade vi en god spagetti och köttfärssås till lunch och Sally kunde njuta av Sveriges vanligaste middag för första gången i sitt liv, mitt ibland gnuer, oryxar och andra härliga djur.
Som vanligt är de bra bilderna fotade av Mikael Stiller
Sally och elefanterna Sally och elefanterna BloggIda9-50 BloggIda9-51 Sally och elefanterna Sally och elefanterna BloggIda9-58 Sally och elefanterna Sally och elefanterna BloggIda9-65 Sally och elefanterna Sally och elefanterna Sally och elefanterna Sally och elefanterna Sally och elefanterna Sally och elefanterna BloggIda9-76 Sally och elefanterna Sally och elefanterna

bild 1(88) bild 3(86) bild 4(72) bild 4(70) bild 3(84)

  bild 3(82) bild 4(68) bild 5(49)bild 5(53)bild 1(85)bild 1(81) bild 4(66) bild 5(47) bild 3(81) bild 2(85) bild 4(67)Sally och elefanterna

You Might Also Like

4 Comments

Leave a Reply